diumenge, 20 d’abril del 2014

Petites Golefreries Quotidianes


Cuina portuguesa: Els petiscos

Jordi Pujolràs

 
La paraula petisco defineix a un aperitiu sòlid o entrant davant d'un àpat. Solen esser platets ben cuinats de coses de la regió on et trobis. Els últims que he menjat varen ser a la ciutat universitària de Evora, al Alentejo, i varen consistir amb un puré de cigrons molt ben especiats, menuts de be estufats i seitons fregits.

Normalment aquets platets te'ls posen a taula i no son em absolut una cortesia de la casa si no que te'ls cobrant, això si, nomes els que t'has menjat i no els que has fet retirar o no has tocat.

 

Son molt saborosos i recomano fer una entrada de petiscos i acabar amb un segon plat que ben be pot ser un bacallà fet a les mil maneres que el portuguesos saben fer o una cuixeta de be. Un ensopado de borrego tampoc i faria un mal paper. En definitiva es una mica semblant al que s’estila a casa nostra, picar coses variades i després cadascú demana el seu plat principal. La diferencia es que de coses de picar no en tenim masses i de petiscos n’he vistos inventariats mes de dos-cents.
 
El vins portuguesos, tant blancs com negres, estan ben vinificats per el que resulten molt agradables. Nomes cal defugir dels negres de excessiva criança, que llueixen una excessiva tendència a l’oxidació.