L’edat dels vins
Us podríeu preguntar que hi feia jo al mig
d’aquesta bona gent, doncs be jo soc el pare d’aquest vi. L’ havia elaborat
pensant fer un vi de guarda per el que vaig partir de vins de criança i de most
fresc, cupatgat i guardat un any mes sense fusta. Va aguantar molt be els 38
anys per que s’havia pensat per ser guardat. Els seus 40 grams de sucre per
litre i han fet molt i molt al igual que la seva estructura provinent de la
seva criança amb fusta. Per els afeccionats he de dir que el cupatge era de un
30 % de garnatxa blanca i un 70 % de Pansa blanca. Això es l’autentica base del
vi d’Alella i no el 100% de Pansa blanca com ara se'ns vol fer creure.
Un altre cosa va
ser la cura necessària per treure-li el tap. però es va fer amb l'èxit que
marca una llarga experiència per part del sommeliers. Si haguéssim estat a
Porto (Portugal) hauríem tallat el coll de l’ampolla, per sota del tap, amb una
pinces roentes. Aquest es el sistema emprat quan els taps desprès de tan
llargues criances reductores estan massa humits i costa de treurar-los sense
trencar-los.
Això ratifica que
els vins per si mateixos no millorant amb l'edat. Millorant, o es desenvolupant
be, els que estan pensats per fer-ho. La qualitat de un vi no es deixa mai al
atzar o si voleu, a la divina providència moltes vegades, aquesta, en mans de
masses deus. Sempre son el fruit d’una planificació prèvia i d’una anyada que ho permeti. Això es igual que amb les
persones. Jo, per gran, hauria de ser molt savi i tinc la desagradable sensació
de que no es així. L’anyada del 45 no devia ser prou bona entre unes coses i d’
altres per la reiterada, desafortunada i poc plaent historia del nostra país a
l'època.
Nota de tast.
Bon color de evolució, or vell. Atac elegant i molt personal. Pas de boca amb una acidesa ben conservada que el feia viu, golós i molt ample. Retro gust llarg i sedós. Al nas predominaven les flors blanques, cítriques, cacaus, vainilles i tonalitats torrades, mentre que en el pas de boca dominaven les compotes de fruites molt madures, préssec, codony, i fruites roges amb tocs de caramel. Darrer gust fresc i persistent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada