dijous, 6 de setembre del 2012

Petites Golafreries Quotidianes




Les cuines occitanes

Jordi Pujolràs

 

L’Occitània ocupa el terç inferior de França i va des de Bordeus fins a Marsella es a dir de l’atlàntic al mediterrani i s’endinsa a tres estats veïns, a Itàlia en les velades piemonteses (les valls italianes del Piemont), Mònaco i la Vall d’Aran.
Es de ressaltar que l’Occitània no ha sigut mai una unitat política i si en canvi, una fortíssima unitat cultural creada al redós de una llengua, la llengua d’oc. El únic lloc on aquesta llengua te especial protecció es a la Vall d’Aran  on es parla i s’ensenya la variant gascona del occità.

Com la cuina catalana la occitana es fonamenta en l’ús de productes de la regió i de temporada. En conseqüència al ser tant gran el territori la diversitat gastronòmica esta ben garantida. Dins les cuines costaneres pot ser atlàntica amb verdures de la regió i peixos cuinats amb grasses animals o be mediterrània amb fruites i hortalisses autòctones i amb els peixos sempre cuinats amb oli d’oliva.

De fet podem dividir la cuina occitana en dos grans blocs depenent del greix emprat: la del oli d’oliva a Llenguadoc i Provença  del est mediterrani, i la del greix animal, llard o greix d’ànec o d’oca a l’oest atlàntic, Gascunya, Alvèrnia i Llemosí.

A la cuina occitana es poden diferenciar sis subzones gastronòmiques: la cuina de Provença és la cuina mediterrània per excel·lència i es on si fa la gran cuina de l’all; la cuina de Llenguadoc, amb el seu caçolet i el formatge rocafort; la cuina del Llemosí, on destaquen les carns, les oques i ànecs i els formatges, com el Cantal; la cuina d'Alvèrnia, amb tòfones i fetge gras; la cuina de Gascunya, amb hortalisses atlàntiques, oques i ànecs; i podem parlar també de la cuina de la Vall d'Aran, encara que culturalment pertany a la cuina gascona, per les influències catalanes i particularitats pròpies, com els caulets, farcellets de col, que la diferencien d'aquesta.
Al bell mig de la Occitània, concretament al Llenguadoc i trobem el rei del plats: el caçolet (en francès cassoulet i en occità cassolet).

L’origen d’aquest plat que pren el nom del recipient de fang en que es cuina sal disputen tres llocs: Carcassona, Castellnou d’Arri ( en francès Castelnaudary) i Tolosa de Llenguadoc (en francès: Toulouse). Al meu entendre la que ha fet mes fortuna es la de Castellnou d’Arri i recomano menjar-la en el mateix pobla per que esta en un lloc privilegiat a on arrenquen els canals del Midi ( en occitá: canal del Miègjorn) navegables en petites barcasses amb les quals es pot anar fins els dos mars, el atlàntic al oest, o al mediterrania al est.


La cuina occitana es caracteritza per tenir un origen casolà i popular, feta per pescadors, ramaders i pagesos amb els productes que tenien més a l'abast. Alguns plats típics, sobretot a Provença i Llenguadoc, es cuinen amb olives, com el conill, el pollastre, etc. En aquestes zones es menja bacallà dessalat i les seves tripes. A Provença els plats de peix en general no són molt diferents dels des Països Catalans, se solen coure en un brou curt, amb oli d'oliva, de vegades amb panses i pinyons o amb allioli. Existeix tradició, a la banda mediterrània, de salar anxoves i de menjar arengada. També, com en aquestes zones, es cuina la tripa salada i seca (bull) de tonyina. La tonyina, peix blau, el rap, els musclos crus  i els eriçons de mar també crus son molt preuats

 A tota la regió abunden les aus de tota mena. El fetge gras no es menja només per a untar sobre el pa sinó de diferents maneres, sovint es menja el fetge sencer com si fos un tros de carn. El pedrer, o les pedreres, és un apèndix carnós situat al principi de l'intestí que es forma quasi sempre per infart de les glàndules, normalment dels ocells. El seu objectiu és realitzar la digestió mecanica en alguns grups de vertebrats com per exemple les aus granívores. El seu nom prové de les petites pedres que a moltes espècies es troben i serveixen per ajudar a triturar els aliments que mengen els mateixos. Tots els pedrers son estimadíssims.(En francès ni diuen  peirièr o gresier). El dels ànecs és molt apreciat] i es menja en amanides, millor guisat en cassoleta,  o d'altres plats. També és típic fer pastissos, ells en diuen terrines, de carns i amb fetges variats, sovint amb greix, triturats i barrejats amb espècies i de vegades all, ceba, una mica de licor, bolets, etc. que couen al forn en un motlle rectangular i mengen fred amb pa. L'oca es menja també confitada. També es menja boví i porc. Com a d'altres països del sud, hi ha moltes receptes a base de menuts com, per exemple, el freginat o els trenèls
A la cuina occitana, al contrari de la del nord de França, s'empren sovint tota mena de bolets  silvestres (els xampinyons a França es diuen de París i sempre són cultivats).Els silvestres se aprecien molt i dels quals cal destacar les tòfones, que mengen embolicades amb cansalada i amb paper d'alumini i es couen al caliu. A Occitània es fan caragolades, i els cargols es mengen típicament amb salsa de tomàquet, com es fa a Itàlia i a Catalunya front a la recepta típica del nord de França, amb mantega, all i julivert. Com a acompanyants destaca el pa. Se'n fan tota mena de salses per poder sucar-lo al igual que les patates bullides .Tradicionalment també hi ha molts guisats amb faves, de l'estil de les faves ofegades catalanes  així com de llenties. Tant unes com les altres es poden menjar fredes, no ho recomano, son molt mes bones tèbies, guanyen sabor. En diuen amanida de llenties o de faves i se'n menja sola, amb alguna escalunya o ceba crua, picada molt fina i una mica d'oli o greix.  Com el catalans i al contrari del nord de França, solen preferir els espàrrecs verds als blancs, i s'usen des de molt antic. La col, no pot faltar en les sopes tradicionals com la bréjaude, la garbura o l'azinat, que a més solien acabar amb un chabrol. En general a les receptes tradicionals antigues abunden els vegetals de tota mena i en gran quantitat. D'altra banda, l'ús de l'all defineix els occitans a França, que eren  anomenats "menjadors d'all" pels francesos, i els acosta a les altres cultures mediterrànies veïnes, com Itàlia o els Països Catalans. A Occitània es menja, per exemple, sopa d'all (occità: alhada) i l'aiga bulhida, que es pot considerar una variant de l'anterior.

 Entre els plats occitans, alguns s'han generalitzat arreu de França i fins i tot se n'ha exportat al món alguns, com la bullabessa/boulabaisse, la ratatolha / ratatouille, la brandada de bacallà, la blanqueta de vedella, el magret d'ànec (en francès seria maigret, petit magre, i és simplement un tall, el pit sense l'ala), l'ànec confitat (en francès, confit d'ànec), el fetge gras, etc. D'altres plats típics són el caçolet, com a plat d'interior; la merluça (bacallà) amb alhòli, un plat de bacallà (en occità, merluça) amb verdures i un purè de patata, rovell d'ou i oli d'oliva; l'aligot, que podria ser l'equivalent occità de la fondue suïssa, etc. També hi trobem plats gens coneguts fora de la regió, com per exemple les farcidures, unes mandonguilles gelatinoses de patata ratllada, farcides i servides amb suc.

No podem oblidar, peró, que encara ara els francesos anomenen als occitans de forma molt pejorativa “patois” al igual que els castellans de “rancio abolengo” ens anomenen als catalans “polacos”. Les cultures refinades sempre s’han vist ofegades per la brutalitat de les armes. Es un fet, no es discutible, es un fet.

 

Plats occitans:

Brandada de Bacallà

El nom ve del verb català brandar que significa balancejar o moure enèrgicament amb un moviment oscil·lant.

Es tracte de una emulsió de bacallà poc bullit amb oli d’oliva i una mica d’aigua de la cocció feta al morter y brandant la ma de morter com si es fes un allioli. Es menja sola amb torrades o com a farciment, de pebrots per exemple.

 



Bolhabaissa  (Fr.Bouillabaise)

El nom ve del occità Bolh (bullir), i abaissa (baixar el foc) es a dir bullir poc a poc.

Es una espècie de suquet de peix típic de la Provença (Marsella) però que se’n pot trobar a tota la costa del Llenguadoc. Se sol menjar amb torradetes (croutons) untades amb salsa rolha (rouille) i posades dintre del plat abans de servir el caldo. El peix es menja a banda i sol ser una barreja de peixos de roca, rap, mariscs depenent de l’època del any. La discussió rau em si s’ha de posar un raig de Pernod al final de la cocció o no.  

 












Caçolet  (fr. Cassoulet, occt. Cassolet)

El nom ve de la forma de la cassola  petita de fang amb la que es guisa. Es el plat típic del interior del llenguadoc i es considera la màxima expressió de la cuina popular occitana. La base del plat son les mongetes seques guisades amb grassa d’ànec i em presencia de embotits i un magre d’ànec. A la de Tolosa s’hi afegeix carn de bé i a la de Carcassonne, quan es l’època hi  posen perdius

Aquest plat es el antecedent de los nostres faves a la catalana ja que abans de l’arribada de les mongetes d’America es feia servir aquesta lleguminosa. A Catalunya es va estimar mes deixar les coses com estaven i empra les mongetes per acompanyar les botifarres esdevinguem-ne  així un dels plats nacionals

 

Aligot  (Occt. Aligòt)

Es una especialitat gastronòmica de les regions d’Alvernia i Llemosí. Es un plat contundent fet amb puré de patates,nata i formatge que es barreja i es pasta durant força temps a fi d’obtenir una textura espessa. Si pot afegir all o mantega. Se sol menjar amb botifarres.

 

Pastis de Treflas

Treflas i  pompires son dues maneres de anomenar a les patates. Es un plat senzill de patates tallades en rodanxes y crema de llet. Per donar-li mes gust si pot afegir ceba i julivert, all i trossets de cansalada a solsamènt cansalada. S’ha embolcalla de pasta fullada i es cuina al forn.

 






Rostes d’ànec  (fr. Nillettes)
La cuina occitana es especialista en receptes de productes derivats de l’ànec. Les rostes son una conserva que es fa amb la carn del ànecs engreixats per fer el fetge gras. Aquesta carn es cou i se’n fa una pasta per untar sobre d’unes creps llemosines anomenades tortus.

 




Paté  (Occt. Pastís de fetge. Fr Paté de foi)

No cal confondre’l amb el foi gras que en realitat es un fetge d’ànec o oca engreixat fins la cirrosi.

El paté es una pasta cuita de barreges de fetges de diverses procedències, grassa animal, panxeta de porc i especies variades. En el seu origen el paté era una panada i encara avui en sentit estricte nomes l’és aquell que esta recobert de una crosta de pa i que el francesos en diuen paté en croute.

 



Ratatolha  (fr. Ratatouille. Cat. Samfaina)

Es un plat originari de la Provença, concretament de Niça i es el resultat de fregir amb oli d’oliva una serie de verdures, tomaquets, pebrots,ceba, carbasso, i albergínies en proporcions variables segons el cuiner i se serveix sol acompanyant de pa, arròs o patata. Com a guarnició tan acompanya a carns com a peixos.

 



Alholi  (cat. Allioli)

Salsa provençal per excel·lència. Es fa al morter lligant oli d’oliva , sal i all. Normalment es menja integrada amb un plat per exemple el bacallà, i en el nostre país amb arròs a banda, fideuada, costelles a la brasa i botifarres

 

Anxoiada

Es una salsa típica de la mediterrània del sud on se barregen anxova salada trinxada amb oli d’oliva i all. Es habitual menjar-la amb llesques de pa

 





Tapenade

La tapenada es una pasta per untar provençal feta a base de olives negres o verdes picades, taperes i oli d’oliva. Si sol posar anxoves al gust i un all picat.

 


Rolha  (fr. Rouille. Cat. Rolla)

Es una emulsió provençal de oli d’oliva, pa, all, patata i pebrot sec que se sol afegir a la bolhabaisse untada amb pa. Algunes porten una mica de mostassa.

Recorda en el seu aspecte i composició a algunes salses catalanes i valencianes típiques de pescadors. El romesco, la salsa balandra, la salvitxada, etc en son exemples malgrat aquestes no porten mai patates i si, en canvi, fruits secs, ametlles i avellanes.

 
Garbura

 La Garbura es una sopa tradicional occitana que era el plat quotidià dels pagesos gascons. Es básicament una sopa de verdures diverses d'origen molt humil, que es menja amb llesques de pa i no pas pasta com a la resta de la occitania. De vegades quan es podia s'hi afegia algun tros de carn confitada en greix, sovint aviram, oca o ándec. A la cuina gascona és l'equivalent  de la nostra escudella i, com aquesta, pot anar de ser molt senzilla, amb pocs ingredients, a tindre versions riquíssimes. Com a verdures clássiques que es podem emprar hi ha la col, que no pot faltar, i alguna d'aquestes altres menys típiques a d'altres sopes com are el rave, l'enciam,ortiga, o castanya. Com a carns podem trobar, a mes de carcassesi algunes visceras d'aviram, os de pernil, de porc, llonganissa, costelles de porc salades i assecades, cansalada, etc. Rarement es posa més d'un o dos tipus de carn.
La paraula occitana garbure ve de garbe que es un ram i fa referencia a que pren els productes frescs de l'horta mes a l'abast.



Frejinat
 
El frejinat o hereginat (Vall d'Aran ) és un plat de le cuina catalana i occitana que es fa amb menuts de xai o moltó. Es plat d'origen medieval que ja es troba documentat al Llibre de Sent Soví (segle XlV). Els plats a base de menuts són molt habituals a aquestes cuines. N'hi ha que estan fets amb altres animals (aus ,porc, etc. però els de anyell són els mes estimats.


COMPANATGES
 
Els campanatges son les viandes que hom menja a més del pa.

Els companatges occitans per excel·lència són els formatges i els derivats de l'ànec o d'oca, patés, rostes, fetge gras, coll farcit, etc. tot i que també és fan patés amb fetges i carns d'altres animals. L'embotit occità és menys variat, però es fa pernil (en occità, cambajon) a Alvèrnia i nord de Llenguadoc, morcilla al Llemosí, llonganissa crua alvernesa o també gratons, per exemple. També es fan botifarres crues (francès: saucisse, occità: salsissa) bastant semblantes a les catalanes, les de Tolosa són especialment conegudes.


Els formatges d'Occitània (en occità, formatge, hormatge, fromatge o forma) sobten per llur gran nombre i varietat. Cal destacar que hi ha més formatges produïts a França que en cap altre estat, i gran part d'aquests són d'Occitánia. Entre aquests, els més famosos són el Rocamador de cabra; el Rocafort d’ovella; el Cabecon; la Toma, produït arreu dels Alps, de vaca, d'ovella o de cabra; l’Ossau-Irati d'ovella bearnès; el Blau d'Alvèrnia; el Cantal i el Sant Nectaire.

 

Coll farcit











El coll farcit (en francès, cou farci) és un companatge occitá que es fa amb carn picada de porc, fetge gras, trufa , molla de pa, llet  i ous, tot cuit i conservat en greix d’oca o áneci embotit a la pell del coll d'un ànec. Té l'aspecte d'una mena de botifarra de peltrú, i en tallar-lo sol haver un gran tros de fetge gras al mig, envoltat de la carn picada barrejada amb els altres ingredients i envoltat per la fina capa de pell i greix. Es talla a rodanxes i es menja amb pa, o de vegades en amanides.




Pan golçat

El pan golçat és una mena de pa amb oli sal i all, típic de la cuina occitana. El pa es llesca, i les llesques es freguen amb mig gra d'all i després se salen i s'amaneixen amb oli d’oliva

Cap a la banda atlàntica d’Occitania n'existeix una versió idèntica, però en la qual l'oli és reemplaçat per greix d'oca i que es diu regalet.












Brejauda









La brejauda en occità (Bréjaude en francés) és la sopa més emblemàtica de la cuina llemosina a Occitània, feta principalment a base de col i també pot fer-se amb poma,  nap i cansalada. El seu nom ve de bregar (forma nord-occitana de "bregar"), esmicolar la cansalada, que fon amb la resta de la sopa, on hi resta la cotna o brejon.                                                                

 

És una sopa que, com passa a la cuina menorquina  i tambe a la portuguesa (ensopao) es menja amb pa. Per servir-la cal primer omplir els plats amb abundants llesques de pa, llavors es reparteix primer el brou, de manera que el pa el xucli bé i s'infli, i finalment es distribueixen per sobre les verdures. Se sol tirar una mica de pebre negre mòlt a la fi. Com ocorre amb altres sopes occitanes de pagès, per exemple la garbura gascona, la tradició diu que una cullera hauria d'aguantar-se verticalment si es punxa a la sopa.

 Tradicionalment se serveix en recipients de terrissa bombats i amb la boca una mica estreta. Es menja ben calenta. Se sol acabar fent chabrol, és a dir, afegint una mica de vi i bebent el que queda com si el recipient fos un got. Alguns consideran important menjar el brou (amb el pa) a part de les verdures, com fem a l'escudella i carn d'olla de la cuina catalana.

 


































L’invasio francesa. Nota històrica


Amb l’excusa de la lluita contra l’heretgia cátara, el rei de França Felip ll. aliat amb ell papa Innocenci lll, va encetar la croada albigesa, contra el senyors occitans. L’exercit francés, liderat per Simó de Montfort, atacá i saqueja les principals ciutats d’Occitània, envaint així les terres del comte de Tolosa, Ramon VI. El comte va reunir els seus aliats, entre el quals el catalá Pere el Catòlic per fer front als francesos. La Batalla de Muret (13 de septiembre de 1213) va significar el final de l’edat d’or de la cultura occitana amb la mort del rei català per una banda i sobretot la desfeta de les tropes occitano-catalano-aragoneses. El Llenguadoc passava així a esdevenir una dependencia de la corona francesa. Entre mijans del segle Xlll i principis del XVll gairabé tots els territoris occitans foren incorporats a la corona francesa que va endegar a la zona un fort procés de aculturitzaciò que encara dura.



dissabte, 25 d’agost del 2012

Grans Vins Dolços


 

El Tokaj

Jordi Pujolràs

 

El Tokaj es un vi extremadament dolç fet a la regió del mateix nom a Hongria. La gracia d’aquest vi es que esta elaborat amb raïms Botrytitzats es a dir atacats per el bolet Botrytis Cinerea donant lloc a la podridura noble. D’aquests raïms i el vi que se’n deriva en diuen aszú. Las veremes son tardanes a fi de afavorir el atac de aquest fong i la collita es sol fer gra a gra cercant sempre el gra mes podrit perquè per efecte del atac a evaporat molta aigua i això fa que la concentració de sucre i d’elements odorífers es molt alta.

Les varietats que es poden fer servir per anomenar-se Tokaj son: la Furmint, que madura molt tard, te la pell molt fina per  la  qual cosa la fa molt susceptible a la Botrytis. La molt aromàtica y ensucrada Harslevelü (fulla de til·la vol dir). El Ottonel que es un moscatell de gra petit. Avui en dia las plantacions de aquestes varietats u son a proporcions del 70%, 25% i 5%.

Els raïms sans es vinificant normalment i es faran servir per anar a la venda con a Tokaj sec, però també per fer de vi base per el Tokaj aszù. Els grans putrificats, collits apart, se’n fera una pasta que s’afegirà al vi sec base dintre de unes botes de 136-140 litres de capacitat anomenades göncí on tindrà lloc la refermentació  Per fer l’adició de la pasta de aszú al göncí es fa servir una mena de cistell o cova amb mànec llarg que es el famós puttonyo. A cada puttonyo i caben uns 20 kilos de pasta per el que en nombre de puttonyos afegits donarà el grau de dolçor del vi acabat. Per poder-se denominar Tokaj aszù s’hauran de haver afegit com a minin tres puttonyos a cada göncí. El màxim es de sis i lògicament serà el Tokaj mes dolc. Per sobre d’ell i trobarem el denominat eszencia que son les gotes que han anat regalimant de la pasta de aszù i que difícilment li podrem dir vi  ja que la gran quantitat de sucre compromet la fermentació per lo que després de molt de temps, a vegades anys, no supera els 4-5 graus d’alcohol. El seu contingut de sucres es de 500 a 700 grams per litre.

El Tokaj es un vi que li agrada la criança reductora per lo que millorarà molt dintre l’ampolla. Tanmateix Hongria te una de les cultures vitivinícoles mes desenvolupades del mon i la seva cuina reflexa la rica varietat de paisatges agrícoles per la qual cosa es diversa amb un punt de refinament que comporten molts segles de dedicació a la recerca  del benestar estomacal dels seus ciutadans.

Aquets vins s’han de beure ben freds i els seus lligams els trobarem a la gastronomia autòctona con no podria ser d’altra manera. Hongria es el primer productor de Fetge Gras (Foie gras) i per tant de magnífics magres de oca i d’ànec. Així doncs a la meva darrera estada a Budapest vaig sopar al  Museum Cafe (us el recomano) un fetge sencer d’ànec cuinat am una reducció de Tokaj de tres puttonyos, mes seria excessiva, i vaig acompanyar la seva ingesta amb mitja ampolleta de un Tokaj-Azsù de cinc puttonyos.

 La dormida subsegüent a aquest sopar va resultar plàcida i profunda.

 

dimecres, 6 de juny del 2012

Petites Golafreries Quotidianes


La criança dels vins
 Jordi Pujolràs


En el segle Xll, el matrimoni de Enric ll d’Anglaterra amb Leonor d’Aquitania va provocar que aquesta regió occitana devingués part de l’ imperi anglo-normand. Aquest fet va fer que el vins que si feien tinguessin una especial i molt privilegiada demanda a la seva capital, Londres.
 El transport es feia per via marítima per be que sortien dels Quai de Bordeus o sigui molls situats a la riba del riu Garona i fossin desembarcats als docks de Londres a la riba del Tàmesis. Es de notar que el nom de la capital Bordeus ve de l’expressió francesa  au bord de l’eau o sigui al llarg de les aigües.
Els romans ja els havien ensenyat que el millor contenidor per fer viatjar al vi eren els recipients fets de fusta de roure per la seva resistència i la seva mal·leabilitat a l’hora de fer-los. Així doncs aquest  vins eren exportats amb barriques o  botes que amb el temps ,i fins ara, sé nomenen  barriques bordeleses. Son les que amb una cabuda de 225 litres es fan servir per les actuals criances de vins negres i que de forma sistemàtica  anorreen despietadament alguns  dels bons vins blancs del nostra país. Que i farem.

Aquets vins eran negres, clarets en deian els anglesos, tardaven a ser homogeneïtzats per anar al consum local o colonial i aquesta tardança els va ver notar que quan s’estaven una temporada a les barriques de roure s’afinaven tant l’aspror del tanins com els gustos una mica massa cridaners dels vins negres vinificats amb molt de contacta amb la pell. També i per precipitació, s’afinava l’acidesa. Així doncs els anglesos acabaven d’inventar la criança dels vins negres bordelesos.


Naturalment, i als ulls d’ara, havien descobert  la criança oxidativa ja que ser la fusta porosa deixava passar la quantitat suficient de oxigen per fer las transformacions abans esmentades. Per el temps que parlem no es tenia massa en compta si el roure era francès o americà, molt torrat o no, i si el gra era gran o petit. Aquestes subtileses els a anant portant el temps.

Fins a principis el segle XX no es va trobar la manera de fabricar ampolles de vidre gruixut i de forma industrial per que fossin econòmicament assequibles al abaratir els costos. Fins les hores les ampolles es feien una per una i de forma artesanal. Això em porta a pensar em les fioles de Chateauneuf du Pape, totes de forma irregular al provindre de vidre bufat.

Al poder interrompre la criança oxidativa, embotellant els vins deixant-los reposar dintre l’ampolla, va donar lloc a la criança que coneixem com a criança reductora o sigui sense contacta amb el aire. No fer aquesta segona etapa de la  criança portaria a fer sempre vins rancis; i d’això cal defugir-ne. Hem de pensar que a l’època es bevien els vins molt mes joves just després de la fase oxidativa.

Noteu que estic fen esforços per no emprar la paraula envelliment que junt al la de ranci sempre a tingut per mi un notabilíssim contingut pejoratiu. Així si a un infant, l’eduquem, el fem pujar (elevar que diuen el francesos, el alumna es diu élève....( el que puja..) quan el donem per ensenyat diguem que ha envellit? Es de boixos. Com a molt a madurat. Això de el élève ve a compte per que a Borgonya dels comerciants de vins que els compren sense criar i ells se encarregant de fer-los millorar criant-los els hi diuen élevers. Els pugen de categoria, de qualitat, no els fan envellir perquè si. Els que fan la mateixa feina a Bordeus, cada vegada menys, en diuen courtoirs. Dic cada vegada menys perquè ha sigut en el bordelès on s’ha posat de moda l’expressió “embotellat a la propietat”. No tots els pagesos poden embotellar-se els seus propis vins i molts no tenen, ni tenen per que tenir, coneixements empresarials, de tècniques de mercat, exportació etc. Es en els Chateaux on se fa el procés de criança i embotellament del seus propis vins.


Em tot  això vull dir que es fals que els vins millorin amb l’edat. Es com en les persones, nomes milloren els que poden millorar i solen ser els que estan pensats(vinificats) per fer-ho i han tingut un correcte ensenyament (criança).Però qui neix curtet......

Aquest sistema de criança oxi-reductora amb barrica bordelesa i ampolla, va ser àmpliament imitada per tota arreu menys en llocs de mòlta tradició vinícola. Eixí no sentireu olor ni gust de fusta a cap vi de Alsacia ja que les seves criances les fan amb recipients de molta mes cabuda anomenats foudres. Molts blancs de la Borgonya els crien amb tines petites de roure i també amb foudres. Tradicionalment a la D.O Alella es feien servir grans envasos de roure vell  per fugi dels gustos de fusta que no hi pinten res en un vi blanc. A la zona del Piemont italià fan servir les seves tradicionals Boti malgrat que recentment he vist que alguna cantina (celler) a caigut en el parany de la barrica bordelesa. A Chateauneauf du Pape diuen que odien les fustes noves per les criances per el que fan servir roures ja avinats.

A part de rescatar a Deu de les religions, hem de rescatar al nostres vins blancs de les criances amb fustes noves.

Naturalment com tota activitat humana, la criança de vins va caure a mans del legisladors que no varen tardar gens, al menys a Europa, a normativitzar que es un Criança, un Reserva y un Gran reserva i per això es varen regir per el temps de durada del procés. Així un Gran reserva a de tindre un procés oxi-reductor d’ almenys cinc anys. No cal esperar de un buròcrata que tingui en compte els aromes terciaris, boquets, qualitat  tánica etc. Es un pel ridícul  que un  vi prim i esfilagarsat arribi a la categoria de Gran Reserva si te cinc anys. El mèrit es l’edat no la qualitat.

La tendència actual em els vins negres es anar a criances molt mes curtes a fi de preservar una part de la vivacitat i alegria dels vins i no apaivagar-los amb aquest gustos a fusta y enormes oxidacions. Aquest es el motiu del ressorgiment dels vins de la Ribera del Duero en detriment del Riojas anomenats clàssics.

En el Nou Mon la reglamentació es escassa i per això es permeten, alguns, fer criances a l’inrevés, es a dir en comptes de posar el vi dintre del roure posar el roure dintre del vi. Es la tècnica del chips que son bocinets de roure que es posen a macerar dintre del vi un cop aquest ja ha estat micro-oxigenat amb un rutilant aparell. Així es poden fer criances amb un mes i si els be de gust posar a l’etiqueta el que es vulgui. Per molts poc diners es pot trobar en el mercat vins Australians i Sud-africans de llarga criança per el que us proposo que proveu de  descobrir-hi la micro-oxigenacio i els chips de roure. De pesada compreu també algun blanc barat d’aquets països a veure si hi trobeu un sorprenent aroma d’acàcia....afegit.


dijous, 3 de maig del 2012

Petites Golafreries Quotidianes



El menjar i el paisatge

Jordi Pujolràs



La excel·lent cantant catalana Sílvia Pérez Cruz diu, "que mes que sentir-se de un poble se sent de un paisatge”.  Aquesta apreciació tan aguda només podria manifestar-la una persona intel·ligent i amb una gran sensibilitat per el que es humà. Ella te aquestes dues virtuts. Estic totalment d’acord per lo que l’hi recordaré que un paisà seu, ens va dir que “ la cuina es el paisatge posat dintre la cassola”. Així doncs, si et sens de un paisatge vol dir que també estimes la seva cuina, les seves olors, els seus colors i la seva climatologia. Arribats a aquest punt, tornaré a dir, com sempre  he dit,  que la cuina francesa, espanyola, catalana... no existeixen com a tals. Son fruits de la exaltació  nacional i del mes barat xovinisme puntejat de fatxenderia. Dintre de un estat, que es  el que estem dient, si troben diferents gastronomies fruits de diferents geografies…….i per tant diverses cultures i per tant diverses maneres d’entendre la vida. La uniformització i la globalització en aquests temes, no m’han interessat mai.

Tots em sentir a dir que Madrid es el millor port del estat per la qual cosa es menja el millor peix i marisc. No serè pas jo que digui que això no es cert, , el peix hi es bo, el marisc també però el paisatge corresponent hi es inexistent. Per contra recordo haver menjat uns “centollos” fabulosos al port  de Luarca, magnífics, però feia un dia calorós i assolellat. El que menjava no lligava amb el paisatge habitual d’Astúries mes aviat grisenc i humit. El mateix que li va passar a un bon amic meu que va de demanar a Morgon (Borgonya) una espatlleta de garrí per dinar escortada per un bon Beaujolais Villages. Em va dir que estava boníssima però que va trobar a faltar la boira grisenca que difumina els boscos propers i ho fa tot com mes íntim, menys aclaparador.

Naturalment estic parlant de gastronomia, que es la forma culte de la alimentació, i per això cal no treure-la del seu context, es a dir el paisatge que ha conformat i  la seva climatologia.

No es el mateix menjar-se un suquet de peix a Llança (Cap de Creus) on la costa es totalment rocosa i per tant el seu peix es òbviament de roca , que a Vilanova  o a Les Cases d’Alcanar on ho es totalment sorrenca. Aquí cal menjar-hi els molls , els llagostins, o calderetes de peixerots  boníssims.

Que vull dir amb tot això, que només es pot menjar peix prop del mar i carn a la muntanya?. No, de cap manera.

Un dels “platillos” mes antics de l’Empordà es el pollastre amb llagosta o amb escamarlans. Es una cuina de contrast dictada per la cuina que jo en dic econòmica, es a dir el pescadors estaven ben cansats de menjar llagosta dia si i dia també que l’alegraven amb un pollastre que havia criat a la seva eixida.

El mateix passa a Astúries  amb “les fabes con almejes” o al País Basc amb els peixos amb crema de llet. Son excedents de producció que s’han de consumir però que son part del seu paisatge i per lo tant els posen a la cassola.

De totes maneres, prefereixo menjar unes sardines, entre maig i juliol, tenint a la vista un magnífic blau del mar o un paisatge de barques de pesca que no uns grans paisatges muntanyencs, d’Andorra poso per cas. A Andorra s’han de menjar les coses que ofereixen les seves bordes, que solen ser productes de la terra, i deixar-se de gambes a la planxa  o musclos a la marinera que no hi lliguen.

Estic repensant i no me  recordo menjant unes costelles a la brasa o una botifarra amb mongetes a cap costa del mon que jo he estat ,s’entén. En canvi si recordo excel·lents menjars de “asados” a Castella, Navarra i Lleo i els millors entremesos d’embotit a La Plana de Vic, Ripoll(el pa de fetge), Olot  i costelles de xai (corder) al Urgell.

Només sostinc que malgrat la globalització que fa que podem menjar de tot, tot l’any, es millor menjar les coses de temporada en el lloc on es produeixen a fi de no treure-les del seu paisatge i per tant no fer-les estrangeres. Molt especialment pel peix tan divers a les costes del nostra país.

D’aquesta afirmació, actualment m'estan donant la raó els restaurants anomenats de quilòmetre zero que ofereixen als seus clients només productes de rodalies. El passat sempre acaba per atrapar-nos.  Aprofito per dir que hi ha molta gent que creu que un bon restaurant ha de  tindre de tot  i sempre. Deu meu, la ignorància avanç era perillosa. Ara ha esdevingut terrorista.

Menjar les coses fora del seu paisatge, o sigui, fora de temporada, només requereix tindrà un escàs interès per la gastronomia i donar-ho tot per bo, o be disposàr d’una ment molt i  molt disposta a las mes pures il·lusions de   l'esperit, que també es una manera de viure.